(M.S) is de meest voorkomende neurologische aandoening onder jong-volwassenen die een ingrijpende impact kan hebben op nagenoeg alle aspecten van het menselijk functioneren.
M.S is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hieronder worden verstaan: de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. De zenuwen in het centrale zenuwstelsel worden omgeven door een beschermende isolatielaag, het zogeheten myeline. Om nog onbekende redenen ontstaan er bij MS ontstekingen gericht tegen het myeline. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed functioneren en ontstaan er klachten en eventueel uitvalsverschijnselen. De ontstekingen bij MS komen en gaan, waardoor ook de klachten komen en gaan. Soms zijn de ontstekingen zo krachtig dat de zenuwen gedeeltelijk beschadigd blijven waardoor klachten niet meer volledig overgaan.
De klachten die kunnen optreden bij M.S zijn afhankelijk van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen optreden. Dit kan in principe op iedere plaats zijn. Als dit bijvoorbeeld in de oogzenuw gebeurt, zijn er vaak klachten van pijn achter het oog en verminderd zien. Bij ontstekingen in het ruggenmerg kunnen er probleem ontstaan met het lopen, wordt het gevoel in de benen en soms een deel van de romp anders en kan de controle over de blaas verstoord raken. Doordat overal in het centrale zenuwstelsel ontstekingen kunnen voorkomen, kunnen zeer veel verschillende klachten ontstaan. Denk daarbij aan een gestoord gevoel, problemen met de coördinatie, zwakte, pijn, minder goed zien, problemen met het geheugen, seksuele klachten etc.
Ieder mens is anders, en ieder beloop van de ziekte ook. Daarom vinden wij het bij FysieQ belangrijk om samen met jou te kijken naar de mogelijkheden. Het is goed en belangrijk om in beweging te blijven maar dit moet passen binnen jouw kunnen. Ook kunnen we samen moeilijke dagelijkse handelingen oefenen waar je tegen aan loopt. Heb je klachten met plassen of ontlasten, is er seksuele problematiek? De fysiotherapeut bij FysieQ heeft zich jaren geleden gespecialiseerd in het behandelen van mensen met de ziekte M.S en mag ook de bekkenbodem gerelateerde klachten behandelen omdat ze ook geregistreerd bekkenfysiotherapeut is. Wij hebben een samenwerkingsverband tussen de ziekenhuisspecialisten in Zutphen, Apeldoorn en Deventer en alle betrokken ergotherapeuten, fysiotherapeuten en andere disciplines.