Schouder- en elleboogklachten

Heel vervelend; pijn in je schouder of elleboog. Als je werkt achter de computer heb je meteen een groot probleem bij dit type klachten. Ook lukt sporten vaak niet en kun je moeite hebben met iets simpels als een boodschappentas tillen. 

Last van zeurende pijn in schouder en elleboog?

Een zeurende pijn in schouder en elleboog is een veel voorkomende kwaal die je kan belemmeren bij jouw dagelijkse activiteiten. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn de meeste klachten goed te behandelen door de specialisten van FysieQ. 

Er zijn verschillende soorten klachten zoals:

Gewrichtsklachten van de schouder

Kunnen zich uiten in een pijnlijke stijve schouder, waarbij de beweging van het schoudergewricht vaak gehinderd wordt door een verandering in het gewrichtskapsel. In sommige beroepen en sporten worden de schouderspieren zwaar belast en te sterk uitgerekt, waardoor schouderpijn kan ontstaan (volleybal, tennis of waterpolo bijvoorbeeld).

Slijmbeursontsteking (bursitis)

Ontstaat in de meeste gevallen door een aanhoudende prikkeling (bijvoorbeeld druk) en houdt vaak langdurig aan.

Peesontsteking

Is een pijnlijke ontsteking binnen de pees/peesschede, waarbij vaak een verdikking en verharding van de peesschede kan ontstaan, er ontstaan soms ook kalkafzettingen.

Frozen shoulder

Is een beperking van de beweeglijkheid van de schouder die meestal ontstaat als gevolg van een ontstekingproces. Het kapsel is verkort en stug waardoor de schouderkop niet meer goed kan bewegen. De klachten van een frozen shoulder bestaan uit (hevige) pijn die kan verergeren bij beweging van de arm. Er is duidelijk een verloop in fasen. Soms ervaren mensen ook uitstraling naar de nek, bovenarm en de hand (tintelingen).

Impingement (of inklemming in de schouder)

Kan aangeboren zijn, soms ontstaat het door aangroei van bot. De oorzaak is een te nauwe ruimte onder het schouderdak. Bij sommige sporten en beroepen waarbij de schouder vaak hoog opgeheven wordt kan dit een extra overbelasting van de schouder geven. Bij irritatie en door continue kleine beschadigingen in de slijmbeurs op of een pees kan verkalking optreden. Wanneer de slijmbeurs geïrriteerd raakt, zal deze ook verdikken, en de van nature al krappe ruimte zal alleen nog maar kleiner worden en bij alle bewegingen een inklemming van de slijmbeurs en pezen teweegbrengen. De klachten die hierdoor ontstaan zijn pijn, en bewegingsbeperking.

Een scheurtje in een pees

Tijdens een val of een overbelastingsmoment met sporten, kun je een (gedeeltelijk) scheurtje oplopen in één of meerdere van de belangrijkste schouderspieren. Je kunt je arm vaak niet meer optimaal bewegen en voelt regelmatig een pijnscheut of juist zeurende pijn.

Tenniselleboog

Kan een langdurige en pijnlijke afwijking zijn aan de buitenzijde van de elleboog, waarbij de pijn kan uitstralen naar de bovenarm en/of naar de hand/vingers. Vooral bij tillen en draaiende bewegingen van de onderarm en hand doet het pijn. Een tenniselleboog is een veelvoorkomende klacht die meestal ontstaat door veel herhalen van een belastende beweging of een verkeerde techniek met bijvoorbeeld tennissen. We zien vaak een relatie met een niet optimaal bewegende nek, eenzijdige belasting en soms ook met reumatische aandoeningen.

Golferselleboog

Een pijnlijke en langdurige irritatie van de aanhechting van de spieren aan de binnenkant van de elleboog. Verder is het verhaal vergelijkbaar met dat van de tenniselleboog, echter zit hier de pijn aan de binnenzijde. De meest voorkomende klachten zijn; pijn bij druk op de elleboog, verminderde kracht bij wringen en knijpen, uitstralende pijn naar de bovenarm, onderarm en vingers. ’s Nachts kan er pijn zijn bij het strekken van de arm.

Uitstralende klachten

Komen vaak voort vanuit een niet goed bewegende wervelkolom. De uitstraling wordt veelal veroorzaakt door een zenuw, die geïrriteerd raakt door een verkeerde houding of inklemming met andere oorzaak.

Artrose

Komt erg veel voor en is een kwalitatieve afname van het kraakbeen in onze gewrichten, het kraakbeen vangt normaal de schokken op en zorgt ervoor dat we soepel kunnen bewegen. Vaak is artrose leeftijdsgerelateerd en iedereen krijgt er in een bepaald stadium mee te maken. We zien het ook bij intensieve sporters of mensen die bepaalde bewegingen continue moeten herhalen in bijvoorbeeld hun werk. Artrose in de schouder, elleboog of pols begint meestal met stijfheid en pijn in de ochtend, en die klachten verminderen als je meer gaat bewegen.

Reuma

Is een verzamelnaam van vele chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, het kan zelfs bij kinderen voorkomen De klachten uiten zich vooral in pijn, stijfheid en vermoeidheid. Reuma is een auto-immuunziekte; het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam, waardoor stoffen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken. Reuma is een erg grillige aandoening.

De specialisten van FysieQ kunnen je helpen

Heb je één van de beschreven klachten of last van iets anders in de schouder of elleboog? Neem contact op om te horen wat we voor je kunnen betekenen of maak een afspraak bij Rik of Myrthe.

Bezoek ons

Bel ons

Stuur een mail

Meer info nodig?

Vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of in het weekend? Bij FysieQ staan wij op ieder moment van de dag voor je klaar!