Nekklachten

De nek vormt de verbinding tussen het bovenlichaam en het hoofd. De nekwervels, spieren en banden zorgen voor een stevige fixatie, maar laten tegelijkertijd ook beweging toe. De nek is een complex geheel van structuren en daarom kunnen er in dit gebied klachten ontstaan. Vaak voelt nekpijn aan als een zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek en het kan uitstralen naar het hoofd of de schouders. 

FysieQ behandelt nekklachten

Bij nekpijn kan het voorkomen dat het bewegen van het hoofd moeilijker gaat, daarbij kunnen de nekspieren stijf en gespannen aanvoelen. 

Klachten en symptomen bij nekpijn:

  • pijn in het midden of aan de zijkant van de nek
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • oorsuizen
  • concentratiestoornissen
  • uitstralende pijn naar de armen
  • tintelingen in de hand of vingers

Hoe onstaan nekklachten?

Nekklachten ontstaan vaak geleidelijk. Een bekende oorzaak is stress. Ook heeft een slechte houding een grote invloed op het ontstaan van nekpijn. Langdurig autorijden, hoge of juist lage armsnelheid, tijdens het werk en werken in een tochtige omgeving kunnen er ook voor zorgen dat de nekspieren verkrampen.

Nekklachten kunnen ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na een aanrijding. Dit kan een whiplash tot gevolg hebben. Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Je hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in uw nek uitrekken. Een whiplash kan langdurige klachten met zich meebrengen maar meestal verloopt het herstel voorspoedig. Nekpijn en klachten gaan meestal vanzelf weer over. Het is belangrijk om te blijven bewegen en risicofactoren te vermijden. Als de pijn je teveel wordt, kun je eventueel pijnstillers nemen, hierover kun je altijd overleggen met de huisarts(assistente).

Heb jij wel een goed kussen?

Goed kunnen ontspannen ‘s nachts en een goed ondersteund hoofd tijdens het slapen zijn erg belangrijk. Wil je hierover advies? Vraag de fysiotherapeuten van FysieQ of ga langs bij een verkooppunt waar ze gecertificeerde verkopers hebben die je kunnen adviseren.

Wil je hulp om het genezingsproces te bespoedigen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bezoek ons

Bel ons

Stuur een mail

Meer info nodig?

Vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of in het weekend? Bij FysieQ staan wij op ieder moment van de dag voor je klaar!