Een groot deel van de volwassen Nederlandse bevolking heeft hier wel eens mee te maken gehad; lage rugpijn. Het is niet altijd duidelijk hoe dit ontstaat. Soms liggen overbelasting of een verkeerde beweging of houding eraan ten grondslag. Bij lage rugklachten heb je pijn in je onderrug die kan uitstralen naar je bil of één of beide benen. Lang staan of zitten kan klachten geven, maar soms is ook juist het bewegen pijnlijk. Meestal is er geen sprake van ziekte of blijvende schade. Rugpijn kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven en je hinderen tijdens je werk, toch is het goed om te weten dat in de meeste gevallen de lage rugklachten vanzelf weer over gaan.
FysieQ behandelt lage rugklachten
Als er naast de pijn in je onderrug, ook uitstralende pijn in één of beide benen aanwezig is, die erger wordt bij hoesten, niezen of persen; kan het zijn dat je een hernia hebt. Het binnenste deel van de tussenwervelschijf komt dan door een beschadiging naar buiten, en drukt op één van de zenuwen. Mocht je deze klachten ervaren is het goed advies te vragen aan ons als fysiotherapeut of direct aan de huisarts. Zeker bij onhoudbare pijn is het niet goed om door te blijven lopen zonder een idee te hebben wat er aan de hand is. Uitstraling in één of beide benen kan ook andere oorzaken hebben.
Rugklachten kunnen ook opspelen door zwangerschap, de maandelijkse periode, beenlengteverschil of bijvoorbeeld na een heupoperatie of een periode van inactiviteit. Ook komen klachten vaak voort uit het onvermogen van de spieren om de rug te ondersteunen, in een bepaalde houding of tijdens beweging.
Lage rugpijn gaat meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs langdurige/hardnekkige rugklachten genezen meestal binnen zes tot twaalf weken. Het belangrijkste advies is om zo normaal mogelijk te blijven bewegen, ondanks dat je gevoel zegt dat je beter zo min mogelijk kan bewegen, omdat dit pijn doet. Blijf dus bewegen, maar forceer niets. Zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen of lang in één houding staan of zitten kun je beter vermijden.
Veel van houding wisselen is belangrijk, probeer niet langer dan één uur in dezelfde houding te blijven, behalve natuurlijk ‘s nachts. Rustmomenten, waarbij je probeert te ontspannen zijn ook belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld liggen op je rug met je knieën opgetrokken of een kussen eronder, of op je zij met eventueel een kussen tussen je knieën. Probeer een aantal keer per dag voorzichtig wat oefeningen te doen, vanuit ruglig bijvoorbeeld de knieën naar de borst trekken, de gebogen knieën naar links en naar rechts laten zakken of bekkenkantelen.
Als je de pijn teveel vindt overheersen kun je eventueel pijnstillers nemen. Bij twijfel wat je het beste kunt nemen kun je overleggen met de huisarts(assistente), de mate van pijn kan bepalen wat voor type pijnstiller het beste zal werken. Gebruik pijnstillers liefst maar enkele dagen en anders altijd in overleg met je huisarts. Neem contact op met je huisarts of fysiotherapeut als de pijn na een week nog steeds erg hevig is of als het slechter gaat. Ook als bewegen na drie weken nog onvoldoende lukt, als de pijn uitstraalt tot onder de knie, als de kracht en/of gevoel in uw been afneemt of als je problemen krijgt met plassen, neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.
Wil je graag advies over je rugklachten en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of in het weekend? Bij FysieQ staan wij op ieder moment van de dag voor je klaar!