Ademhalen is iets waar we niet dagelijks of regelmatig bij stil staan, als het goed is. Het gebeurt gewoon, het gaat vanzelf en onbewust. In een periode van spanning en stress of door bijvoorbeeld longklachten, bij zware inspanning of op grote hoogten, kan hyperventilatie ontstaan. Dit is een verkeerd adempatroon waarbij je klachten kunt voelen als duizeligheid, flauwvallen en misselijkheid.
Hyperventilatie betekent letterlijk ‘verhoogde ademhaling’. Iemand met hyperventilatie ademt sneller en dieper dan normaal. De ademhalingsfrequentie is meestal hoger dan 20 keer per minuut. Voor mensen die dit meemaken kan hyperventilatie heel beangstigend zijn, je kunt het idee hebben dat je niet genoeg lucht binnenkrijgt.
Door de snelle, diepe ademhaling krijg je veel zuurstof binnen, maar tegelijkertijd verdwijnt teveel kooldioxide uit het bloed. Door de veranderde chemische samenstelling van het bloed kunnen klachten ontstaan.
Door paniek tijdens een aanval kan de ademhaling nog onrustiger worden. Als de klachten zuiver horen bij hyperventilatie, is het niet gevaarlijk.
Hyperventilatie kan voorkomen in aanvallen en in een chronische vorm. Bij chronische hyperventilatie kan fysiotherapie een oplossing bieden. Vaak zijn mensen die hyperventilatie ervaren, er eerst mee bij de huisarts geweest, omdat de klachten erg beangstigend kunnen zijn en je dan graag wilt weten of er niet iets ernstigs aan de hand is.
Als je denkt dat je deze klachten ervaart kun je ook rechtstreeks bij ons terecht; Myrthe heeft een speciale cursus gevolgd om dit type klachten optimaal te kunnen behandelen. Neem gerust contact met ons op.
Vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of in het weekend? Bij FysieQ staan wij op ieder moment van de dag voor je klaar!