Hielspoor

Wat wij veel zien in de dagelijkse praktijk is hielspoor. Dit komt voor bij 30 tot 75% van alle Nederlanders, gelukkig merkt lang niet iedereen dit en heeft maar 10% hiervan daadwerkelijk pijnklachten. Wat is hielspoor? Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. 

FysieQ behandelt hielspoor

Hielspoor hoeft geen klachten te geven, maar kan bij overbelasting wel een ontsteking in de peesplaat veroorzaken. Deze ontsteking geeft een hevige, aanhoudende pijn onder de voet, bij de hiel.

Klachten en symptomen van hielspoor kunnen zijn:

  • pijn onder de hiel (vooral ’s ochtends en na langere tijd stil zitten)
  • moeite met lang stilstaan (staande beroepen)
  • autorijden is onprettig

Hielspoor komt veel voor onder hardlopers en meestal boven de 45 jaar. Kinderen kunnen ook symptomen vertonen die lijken op hielspoor, dit noemen we de ziekte van Sever Schinz, dit gaat meestal vanzelf weer over bij aanpassing van de belasting van de voet.

Factoren die het risico op hielspoor vergroten zijn onder andere; overbelasting door sporten, slechte schoenen, wandelen in de heuvels of bergen, overgewicht en veel en lang staan. Ook een verkorte kuitspier, platvoeten of holle voeten, een klemzittende zenuw, weinig dempend vetweefsel onder de hiel (met name bij ouderen) of een stijve voetzool (als een schoen bijvoorbeeld niet goed afwikkelt) kunnen hielspoor in de hand werken.


Wat kan je zelf doen?

Hielspoor verdwijnt bijna nooit spontaan maar is goed te behandelen. Zorg wel dat je op tijd de klachten herkent en rust houdt. Probeer lopen, rennen en staan in eerste instantie zoveel mogelijk te vermijden. Soms biedt een inlegzooltje uitkomst omdat dit de drukverdeling in de voet verbetert en de peesplaat wat ontlast. Een podoloog kan u hierbij adviseren.

De fysiotherapeuten van FysieQ hebben veel mogelijkheden om hielspoor te behandelen. Wij maken hierbij soms gebruik van echografie en shockwave. Wij werken intensief samen met podotherapeuten indien nodig.

Heb je het idee dat je een hielspoor hebt en wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Bezoek ons

Bel ons

Stuur een mail

Meer info nodig?

Vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of in het weekend? Bij FysieQ staan wij op ieder moment van de dag voor je klaar!