DRY NEEDLING

DRY NEEDLING

Dit is een behandelmethode die de fysiotherapeuten van FysieQ kunnen toepassen bij (langdurige) spierklachten. Met een dun naaldje worden punten in spieren aangeprikt waardoor ze snel en langdurig kunnen ontspannen. De punten die worden aangeprikt noemen we triggerpoints. Dit is een klein stukje verkrampte spier, dat naast lokale pijn ook uitstraling kan geven in een bepaalde zone. Ook kunnen triggerpoints zorgen voor stijfheid in gewrichten of de rug.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Hoe een triggerpoint ontstaat? Dit kan een aantal oorzaken hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints op. In feite heeft ieder menselijk lichaam triggerpoints, maar daar hoef je dus niet altijd last van te hebben.

Hoe onstaan triggerpoints dan ?

Laten we even verder inzoomen op hoe triggerpoints kunnen onstaan, hieronder nog een aantal voorbeelden van situaties:

 • acuut: door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een ongeval
 • chronisch: door een langdurig verkeerde houding
 • overbelasting: door te lang of vaak een verkeerde beweging te maken
 • verkramping: doordat het lichaam probeert een gekwetst gebied te beschermen zoals bij een hernia of een scheur in de meniscus
 • langdurig inactief zijn; door gips of een sling, of algeheel te weinig te bewegen
 • stress of depressies
 • voetafwijkingen of beenlengteverschil
 • slaaptekort
 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een (rug)tas.
 • op een verkeerde manier trainen

De behandeling

De fysiotherapeuten van FysieQ beoordelen middels een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek of dry needling iets voor u kan zijn. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met adviezen, oefeningen en/of manuele therapie. Als we triggerpoints hebben gevonden, kunnen we deze behandelen. De behandeling is gericht op het “uitschakelen” van de triggerpoints middels het gericht aanprikken.

 • het eerste prikje van de naald voel je bijna niet
 • de therapeut gaat op zoek naar de triggerpoint en beweegt de naald zachtjes op en neer, dit kun je iets voelen
 • als de triggerpoint wordt aangeprikt, spant de betreffende spier zich aan, dit kan een soort krampgevoel geven en zelfs de herkenbare uitstraling veroorzaken.
 • hierna ontspant de spier zich
 • soms hebben mensen een zwaar, moe gevoel in de regio rondom het aangeprikte triggerpoint, dit kan een aantal dagen aanhouden.
 • het kan zijn dat een behandeling een aantal keer herhaald worden

MEER Info nodig?

Vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of in het weekend? Bij FysieQ staan wij op ieder moment van de dag voor je klaar!

7 + 14 =

MANUELETHERAPIE

Manuele therapie is gericht op de bewegelijkheid van de gewerichten. Hierbij maken we gebruik van speciale technieken...

SHOCKWAVE

Deze therapie werkt met hoog-energetische akoestische pulsen ter verbetering van de stofwisseling in het pijngebied.

BEKKENFYSIO

Wij werken nauw samen met huisartsen, gynaecologen, verloskundigen,  urologen en maag-, darm- en leverartsen.

 

hielpijncentrum-zutphen

HIELPIJN CENTRUM

Heb je klachten aan je hiel? FysieQ en voetencentrum Wender werken samen om jou hier vanaf te helpen.

 

PTNS

Wil je weten hoe een PTNS-behandeling werkt en hoe je klachten bij een overactieve blaas kunt verminderen? Lees dan verder.

FYSIOTHERAPIE AAN HUIS

FYSIOTHERAPIE AAN HUIS

Er zijn veel redenen waarom je zelf niet in staat zou zijn bij ons op de praktijk te komen Daarom is er de mogelijkheid tot huisbezoek.

ECHOGRAFIE

Onze fysiotherapeuten gebruiken echografie puur als aanvulling op een regulier onderzoek.

 

DRY NEEDLING

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een speciale techniek spieren aanprikt, zodat deze ontspannen raken

Onze specialisten

“Bij Rik voelen mensen zich meteen op hun gemak. Hij is een professional die met de nodige humor elk probleem vakkundig analyseert en aanpakt.”

Rik Ringenier

Fysiotherapeut, Manueel therapeut

VEEL GESTELDE VRAGEN

Heb ik een verwijzing nodig voor fysiotherapie?

Fysiotherapie is al heel wat jaren direct toegankelijk. Dit houdt in dat je/u zonder verwijzing bij ons terecht kunt. Soms adviseren we om wel een verwijzing te vragen aan de huisarts of specialist omdat dit een behandeling kan schelen bij sommige verzekeringsmaatschappijen of omdat het uitmaakt voor hoe er wordt gedeclareerd

Hoe weet ik hoe ik verzekerd ben voor fysiotherapie?

Fysiotherapie valt meestal onder het aanvullende verzekeringspakket. In de verzekeringspolis, die tegenwoordig vaak per mail wordt verstuurd; zie je of je aanvullend verzekerd bent, en hoeveel behandelingen daar binnen vallen. Wij kunnen de gegevens ook voor je opvragen en je vertellen hoe je verzekerd bent.

Wat is chronische fysiotherapie?

Er zijn verschillende aandoeningen die vallen onder de chronische fysiotherapie. Deze lijst is de afgelopen jaren steeds verder uitgedund. Als je langdurige klachten hebt, valt dit niet automatisch onder chronische fysiotherapie. De zorgverzekeringen hebben bepaald welke aandoeningen hieronder vallen. Het gaat om aandoeningen als Parkinson of Multiple Sclerosis, of een CVA. Ook valt de revalidatie na sommige operaties aan het bewegingsapparaat onder de chronische fysiotherapie. Je betaald eerst 20 behandelingen vanuit je aanvullende pakket als je deze hebt, en anders betaal je deze zelf. Daarna worden de behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering. Hierover betaal je eigen risico. De meeste mensen die chronische fysiotherapie nodig hebben zijn hun eigen risico jaarlijks snel kwijt aan medicatie of specialistenbezoek. De lengte van een chronische indicatie wisselt. Soms geldt deze 1 jaar, maar soms kan hij ook jaarlijks verlengd worden.

Wat ook vanuit de basis vergoed wordt zijn negen zittingen bekkenfysiotherapie bij urineverlies op drukverhogende momenten. Hiervoor is ook een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Wat als ik niet verzekerd ben voor fysiotherapie?

Steeds meer mensen hebben geen aanvullend pakket meer. Ze kiezen ervoor om geld opzij te zetten en bijvoorbeeld fysiotherapeutische behandelingen zelf te betalen. De de prijs per behandeling staat op de prijslijst (insert)) . Je kunt bij ons per pin betalen of een factuur krijgen.

Bezoeken jullie ook aan huis?

Mocht je niet in staat zijn om naar de praktijk te komen, komen waar naar jou/u toe. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Fysiotherapie aan huis is bijvoorbeeld; net thuis na een knie of heupoperatie en nog niet kunnen wandelen/fietsen/autorijden, de eerste zittingen doen we thuis. Als het in de rug schiet, zijn mensen vaak ook niet in staat te komen, ook dan komen we op huisbezoek.